• 30 listopada 2021

Miód jest najczęściej wybieranym produktem spożywczym, ze względu na jego cenne właściwości. Niewiele osób zna natomiast, jeszcze korzystniej działającą na zdrowie organizmu pierzgę pszczelą. Pierzga jest to naturalnie wytworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, zawierający w sobie wydzieliny pszczół (np.mleczko). Charakteryzuje się przede wszystkim zwiększoną wartością odżywczą, bogaty składem chemicznym i doskonałą przyswajalnością.

Czym dokładnie jest pyłek kwiatowy?

W pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, czym właściwie jest wszystkim nam znany pyłek kwiatowy. Jak podaje książka „Apteka natury”, której autorką jest Jadwiga Górnicka, pyłek kwiatowy to tak naprawdę męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, które produkowane są w pylnikach kwiatowych. Pszczoły gromadzą pyłek w ulu, gdzie zostaje on wykorzystany na zaspokojenie potrzeb owadów, a około połowa przyniesionego zbioru, zostają zmagazynowana. Pszczoły dostarczają pyłek kwiatowy do ula i tworzą z niego tak zwane obnóże pyłkowe. Zlepione ze sobą nektarem czy miodem pyłki kwiatowe, zostają przetransportowane w koszykach na tylnej parze nóg tychże owadów. Celem obnóża jest produkcja pierzgi, która jest wykorzystywana jako pokarm większych larw i pszczół. Cechuje się przede wszystkim tym, iż jest lekkostrawna i zawiera białko. Pierzga powstaje pod postacią granulek, podczas długiego okresu fermentacji mlekowej odnóża. Ma wiele drogocennych właściwości odżywczych, z tego względu jest niezwykle zdrowa również dla ludzkiego organizmu.

Co znajduje się w jej składzie?

Pierzga jest bardzo zdrowym produktem, cechującym się działaniem leczniczym. Znaleźć w niej można:

  • Witaminę A
  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12)
  • Witaminę C
  • Witaminę D
  • Witaminę E
  • Witaminę P
  • Witaminę PP
  • Potas
  • Selen
  • Magnes
  • Żelazo
  • Chlor
  • Siarkę
  • Miedź
  • Krzem
  • Mangan

Znajduje się w niej również kwas mlekowy oraz wiele enzymów, ponadto białko pierzgi jest łatwo przyswajalne przez organizm.

Właściwości pierzgi

Pierzga ma wiele zastosowań w lecznictwie, odznacza się właściwościami odtruwającymi i antybakteryjnymi. Okazuje się pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu, wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na metabolizm, usprawnia pracę wątroby, ponadto wspomaga proces leczenia choroby alkoholowej. Można ją również stosować w stanach anemii oraz osłabienia, pomaga na koncentrację i wpływa na polepszenie samopoczucia. Po pierzgę warto sięgać także po ciężkich operacjach, chorobach układu nerwowego, przy nadciśnieniu czy braku apetytu. Stosuje się ją również w leczeniu schorzeń prostaty i miażdżycy.

Pod jakimi postaciami dostępna jest pierzga pszczela?

Można ją stosować pod postacią granulek, albo rozpuścić jej porcję w ciepłej przegotowanej wodzie. Oprócz tego dostępny jest także jej koncentrat w kapsułkach.

Warto wprowadzić pierzgę pszczelą do swojej diety, gdyż pomoże ona organizmowi w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Jest to produkt o drogocennych właściwościach, nieoceniony przy wielu schorzeniach. Oprócz tego pierzga jest naturalnym sposobem na zdrowie organizmu, gdyż zawiera w sobie wysoką dawkę składników odżywczych.

https://domiuroda.pl/

Top