• 19 kwietnia 2024

Powiedzenie: jesteś tym, czym jesz znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Zdrowa żywność to przy tym wiele produktów, które podnoszą nasze libido i mają wpływ na naszą kondycję fizyczną. Jednym z produktów z tej kategorii jest sok z kiszonej kapusty, który jednakże warto stosować w diecie z umiarem.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Sok z kiszonej kapusty jest pełen substancji odpowiadających za jego działanie prozdrowotne. Przede wszystkim chodzi o witaminę C, czego sok z kiszonej z kapusty jest wręcz synonimem.

Dzięki zawartej w soku witaminie C sprawniej funkcjonuje nasz układ odpornościowy, to zaś przekłada się na zwiększoną odporność na atakujące nasz organizm różnego rodzaju infekcje. Sok z kiszonej kapusty warto więc popijać szczególnie w okresach, kiedy jesteśmy na takie infekcje najbardziej narażeni. Ponadto w soku kapusty znajdziemy nie tylko witaminę C, ale też spore ilości dobroczynnych bakterii wzmacniających prawidłowe funkcjonowanie jelit. Te probiotyczne właściwości soku wspomagają również wydatnie układ trawienny. Sok z kiszonej kapusty zawiera też spore ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, zachowania atrakcyjnego wyglądu włosów, a także sprzyja skórze i poprawia wygląd paznokci. Jakby tego było mało z soku z kapusty kiszonej uzyskujemy wydajne pokłady potasu, wapnia oraz żelaza, które są minerałami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Sok z kiszonej kapusty – zastosowania

Nie ulega wątpliwości, że sok z kapusty kiszonej ma wiele właściwości prozdrowotnych. Stwierdzić też można, że jego regularne spożycie poprawi funkcjonowanie zarówno ciała, jak i umysłu. Sok z kapusty jest przy niskokaloryczny, dlatego zalecany jest osobom stosującym diety odchudzające. Gdzie jednak znajdziemy sok z kapusty.

Nie jest to trudne, gdyż sok z tego warzywa znajdziemy w niemal każdym ze sklepów ze zdrową żywnością, a bywa dostępny w supermarketach. Trzeba jednak pamiętać, aby popijać go z rozwagą. Zbyt częste popijanie soku z kapusty kiszonej może bowiem zakwasić organizm i doprowadzić do problemów żołądkowych. Jest w nim również dużo soli, a duże ilości soli dawkowanej codziennie nie wpłynie korzystnie na organizm.

Sok z kiszonej kapusty – zawartość

Sok z kiszonej kapusty powstaje w procesie fermentacji białej kapusty. Zawiera bakterie mające działanie podobne do działania antybiotyków.

W sok znajdziemy beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, witaminy: C, B, E i P oraz zbawienne dla układu pokarmowego probiotyki.

Masa witamin wzmacnia organizm, a także wydatnie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i niedokrwienie serca. Opóźniane są procesy starzenia się, a po przesadnym zażyciu alkoholu sok wydatnie zmniejsza kaca.

Sok z kiszonej kapusty można łatwo wytworzyć samodzielnie, a pomaga w walce z wieloma problemami zdrowotnymi, nie faszerując organizmu farmaceutykami.

Sok z kiszonej kapusty – działanie

Sok z kiszonej kapusty zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego, niweluje zaparcia oraz oczyszcza organizm z toksyn. W rozsądnych ilościach ma zdolność do obniżania pH, co neutralizuje kwasy żołądkowe, pomagając w pozbyciu się zgagi, czy refluksu

Sok z kapusty kiszonej uzupełnia niedobory elektrolitów i bakterii w organizmie, niwelując problemy żołądkowe i wspomagając rekonwalescencję np. po biegunkach. Ma niski indeks glikemiczny, przez co jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę. Przeciwdziała rozwojowi drobnoustrojów i grzybów w osłabionym chorobą organizmie. Jego przeciwgrzybiczne właściwości znajdują zastosowanie nie tylko wewnętrznie, ale również na skórę, jako okłady.

W soku z kiszonej kapusty jest sporo jodu, który zalecany jest w dietach osób z chorobami tarczycy. Bezpiecznie mogą go pić chorzy na miażdżycę, ponieważ nie zawiera cholesterolu.

Zawiera przeciwutleniacze, a w połączeniu z właściwościami odkwaszającymi jest skuteczny nawet w walce z młodzieńczym trądzikiem. Utrzymuje dobrą kondycję włosów oraz paznokci, a dzięki bombie witaminowej w wysoce aktywną witaminą C wspiera organizm przy przeziębieniach i wzmacnia odporność.

Kiszenie nie tylko nie pozbawia kapusty cennych składników odżywczych i witamin, ale jeszcze to warzywo wzbogaca. Dlatego sok z kiszonej kapusty jest zalecany przez cały rok, ale szczególnie w porze zimowej oraz na przedwiośniu oraz w jesieni.

Kiedy już znasz za właściwości, zawartość oraz działanie soku z kapusty to polecamy sprawdzić również domowy przepis na sok z kapusty na centrumwitalnosci.pl/przepis-na-domowy-sok-z-kiszonej-kapusty_blue.a.

Top