• 27 kwietnia 2024

Cukrzyca jest jedną z największych epidemii na świecie. Jako narastający problem zdrowotny, nie należy jej lekceważyć. Ale kiedy mówimy o cukrzycy, typem, na którym się skupiliśmy, jest często cukrzyca pandemiczna: Cukrzyca typu 2. 
W tym artykule będziemy mówić o typach cukrzycy, o faktach dotyczących glukozy oraz o kluczach do odwrócenia cukrzycy typu 2.

Co robi hormon redukujący cukier w organizmie

Regulacja poziomu cukru we krwi odbywa się za pomocą hormonu, który redukuje cukier. Hormonem obniżającym poziom cukru jest strażnik na ciele. Konieczne jest otwarcie drzwi, które umożliwiają przepływ glukozy do komórki. Powodem, dla którego komórki potrzebują glukozy jest uczynienie szybszej energii przez nią. 

Komórka potrzebuje tylko pewnej ilości glukozy. Jeśli dostanie jej zbyt dużo, staje się trucizną, jak za dużo tlenu! Na przykład, wdychamy 21% tlenu przez powietrze i wydychamy%16 jego zawartości. Jeśli jednak założysz maskę ze 100% tlenem, w ciągu miesiąca lub dwóch będziesz miał rozedmę płuc i nie będziesz mógł oddychać. Wszystko w organizmie, łącznie z glukozą, może spowodować problem, jeśli jest jej za dużo lub za mało.

Cukrzyca typu 1 i typu 2: Dwa różne stany chorobowe

W przypadku cukrzycy typu 1, trzustka nie produkuje hormonów redukujących cukier. Zwykle zdarza się to ludziom we wczesnym okresie życia, jak dzieciństwo czy wczesne dorastanie. Osoby z cukrzycą typu 1 tracą zdolność do produkcji hormonu redukującego cukier i nie mogą kontrolować swojej glukozy. Kiedy to się dzieje, powoduje to wiele komplikacji w organizmie. Aby temu zapobiec, przyjmują one hormon redukujący cukier jako zastrzyki.  

W przypadku cukrzycy typu 2, trzustka może produkować hormon redukujący cukier. Jednak komórki są odporne na ten hormon. Nawet ten hormon skutecznie wiąże się z komórką, nie może otworzyć drzwi i pobrać glukozy. Może to zabrzmieć jak "problem", ale tak naprawdę jest to sposób oporu i obrony organizmu rozwijać się, aby zapisać się, gdy zbyt dużo glukozy idzie do organizmu.

Obciążenie glikemiczne Versus wskaźnik glikemiczny

Żywność taka jak makaron, ryż, chleb, ziemniaki, słodycze itp. są podstawowym źródłem glukozy. Kiedy jemy to wszystko, zamieniają się w glukozę. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak wysoki jest poziom cukru we krwi po zjedzeniu niektórych pokarmów, musisz wiedzieć o indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny dotyczy tego, jak węglowodany zawarte w produktach spożywczych wpływają na poziom glukozy we krwi. Gdy zjesz kawałek czekolady, glukoza będzie się zwiększać i zmniejszać. Tak więc, przez krótki czas, zaburza to chemię organizmu. Dlatego właśnie spożywanie pokarmów o niskiej glikemii jest niezbędne dla zdrowia.

Obciążenie glikemiczne polega na tym, jak długo glukoza podnosi się i utrzymuje na wysokim poziomie. Kiedy glukoza utrzymuje się na wysokim poziomie przez dłuższy czas, zakłóca pracę organizmu. Dlatego właśnie ładunek glikemiczny jest ważniejszy niż indeks glikemiczny. Mimo, że glukoza nie wychodzi w punkcie szczytowym, utrzymuje się na wysokim poziomie przez dłuższy czas. Oznacza to, że organizm musi stale wydzielać coraz więcej cukru, redukując hormony. Hormon ten nie tylko wpuszcza glukozę do komórki, ale także pobiera cukier i zamienia go w tłuszcz. Musimy o tym pamiętać; jedzenie tłuszczu nie czyni go w organizmie tłuszczem, ale glukoza tak.

Unikaj bycia cukrzykiem dzięki prostym krokom

Cukrzyca typu 2 jest w rzeczywistości zaburzeniem odżywiania. Można więc odwrócić i wyeliminować cukrzycę typu 2. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to przestać jeść jedzenie, które jest bogate w cukier i węglowodany i zacząć jeść organiczne i świeże warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Następnie należy zadbać o to, aby między posiłkami był długi okres czasu. Między ostatnim posiłkiem z wczoraj a pierwszym posiłkiem z dnia dzisiejszego powinno się mieć 18 godzin. Te 18 godzin pozwoli Twojemu organizmowi zadbać o cały nadmiar glukozy, a poziom hormonów obniżających poziom cukru spadnie. Niski poziom hormonów obniżających poziom cukru jest niezbędny dla poprawy Twojego zdrowia. Jeśli jesz 3 - 4 posiłki dziennie, to Twoja glukoza zawsze będzie wzrastać i spadać, a Twój organizm nie ma czasu na odpoczynek i przetworzenie całego spożywanego jedzenia.

Wiemy, że nie wszyscy lubią jeść 100% surowego jedzenia, z wyjątkiem królików! Więc jedzcie w granicach 70% surowego - 30% gotowanego salda. Ale największą tajemnicą jest to, aby ostatni i pierwszy posiłek były oddzielone o 18 godzin, oszczędzić czas dla organizmu na przetworzenie jedzenia i uregulować poziom glukozy we krwi.

Dolna linia

Jeśli masz cukrzycę typu 2, możesz rozważyć zrobienie minimum 2 tygodniowego czyszczenia, szczególnie takiego, w którym pijesz tylko wodę lub tylko surowe, owocowe i warzywne soki. Po oczyszczeniu, kontynuuj zdrową dietę z odżywczym, niegotowanym jedzeniem, które nie zawiera zbyt dużo glukozy, ale każdy inny składnik odżywczy w równowadze.

Możesz sprawdzić nasze programy, które mają pomóc w zarządzaniu cukrzycą i jej odwróceniu, ustalając jej pierwotne przyczyny, a nie tylko usuwać objawy. Nasze programy skupiają się również na przywracaniu zdrowia i równowagi tym, którzy już cierpią na cukrzycę typu 2 i pozwalają im prowadzić produktywne i zdrowe życie.

Top